Розподілення амплітуди шумового генератора для придушення побічних електромагнітних випромінювань з екрана монітора

Автор(и)

  • Д. В. Євграфов Вінницький національний технічний університет, Ukraine
  • Ю. Є. Яремчук Вінницький національний технічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.35681/1560-9189.2022.24.2.275041

Ключові слова:

побічні електромагнітні випромінювання та наведення, монітори на рідинно-кристалічних структурах, білий гаусівський шум, системи ортогональних поліномів, поліноми Лежандра першого роду

Анотація

Розглянуто структуру сучасного широкосмугового шумового генератора для боротьби з побічними електромагнітними випромінюваннями та наведеннями, який генерує випадковий цифровий код і перетворює його на безперервний сигнал. Досліджено вплив сигналу генератора на ймовірність хибної тривоги технічного засобу розвідки противника, узгодженого з сигналом побічних випромінювань і наведень з екранів моніторів на рідинно-кристалічних структурах. Доведено, що вплив пропорційний дисперсії шумового сигналу. Приведені дослідження сигналу віброакустичного генератора шуму «Марс» у програмному продукті Excel, за структурою схожого на сучасний шумовий генератор для боротьби з побічними електромагнітними випромінюваннями. У припущенні, що сигнал ідеального шуму близький до рівномірно розподіленого, знайдено подання розподілення амплітуди рядом з парними поліномами Лежандра першого роду. Показано, що в разі ускладнення розрахункової задачі пошуку випадкових кодів їх можна замінити гармоніками з дискретними рівномірно розподіленими фазами або дискретними рівномірно розподіленими випадковими величинами.

Посилання

Some Measurements on DVB-T Dongles with E4000 and R820 Tuners: Image Rejection, Inter-modulation. URL: http://f6fvy.free.fr/rtl_sdr/Some_Measurements_on_E4000_and_R820_Tuners.pdf.

V.I. Vladimirov, I.V. Vladimirov, and V.V. Nametkin, "Izbrannye voprosy radiojelektronnogo podavlenija cifrovyh signalov sistem radiosvjazi", Voronezh, VAIU, 2010, pp. 119.

N.M. Teterich, "Generatory shuma i izmerenie shumovyh harakteristik", Moskva: Jenergija, 1968, pp. 343.

M.A. Ivanov and I.V. Chugunkov, "Teorija, primenenie i ocenka kachestva generatorov psevdosluchajnyh posledovatelnostej", Moskva: KUDIC-OBRAZ, 2003, pp. 124.

D.V. Yevhrafov, "Fizychni osnovy zakhystu informatsiyi v radioelektronniy aparaturi: navch. posib.", Kyiv: NTUU "KPI", 2014, pp. 176.

B.R. Levin, "Teoreticheskie osnovy statisticheskoj radiotehniki", Moskva: Radio i svjaz, 1989, pp. 656.

Henerator vibroakustychnoho zashumlennya MARS-TZO-4-2. URL: https://radio-security.com.ua/ua/p44207270-generator-vibroakusticheskogo-zashumleniya.html.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-20

Номер

Розділ

Технічні засоби отримання і обробки даних